Skip to main content

Wat is Fysiotherapie

Wat is Fysiotherapie en wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wat is fysiotherapie?

De fysiotherapeut is dé deskundige als het gaat om houding en beweging. Hij helpt je blessures en lichamelijke klachten te voorkomen. De Fysiotherapeut verhelpt of vermindert lichamelijke klachten. Naast de behandeling, die onder meer kan bestaan uit oefentherapie en massage, zet de fysiotherapeut ook zijn deskundigheid preventief in: bijvoorbeeld bij het adviseren of begeleiden van patiënten. Soms kan fysiotherapie patiënten begeleiden om met een beperking te leren leven en hen helpen om bijvoorbeeld weer aan het werk te kunnen.

De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd. Wie de officiële studie heeft afgerond, aan alle eisen voldoet en staat ingeschreven in het BIG register van de overheid mag zelfstandig patienten behandelen als fysiotherapeut.

Alle bevoegde fysiotherapeuten staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregistrer (CKR) van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Heb jij klachten? Wil jij meer weten over het voorkomen van blessures of andere vragen waarbij wij jou kunnen helpen?

Wanneer fysiotherapie?

Leven is bewegen, maar wat doe je als het bewegen niet meer vanzelfsprekend is en pijn de overhand neemt? Waardoor je niet meer naar uw werk kunt, je favoriete sport niet meer kan uitoefenen, je sociale leven beperkt wordt. Dat kan een moment zijn om een fysiotherapeut te benaderen.

De meest voorkomende klachten/aandoeningen waarmee je naar een fysiotherapeut kunt gaan zijn:

  • Nek (o.a. nekhernia, whiplash)

  • Schouder (o.a. frozen shoulder, slijmbeurs ontsteking)

  • Elleboog (o.a. tenniselleboog, golferselleboog)

  • Pols (o.a. breuk, kneuzing)

  • Rug (o.a. pijnklachten tussen de schouderbladen, spit, ischias, hernia)

  • Heup (o.a. slijtage, slijmbeursontsteking)

  • Knie (o.a. meniscus, bandletsel, knieschijf)

  • Enkel en voet (o.a. verzwikking)

Ook na een operatie kan een fysiotherapeut een belangrijke rol spelen bijvoorbeeld: revalidatie na een totale knie prothese, totale heupprothese, voorste kruisband reconstructie, menisectomie, hernia operatie etc…

Hiernaast begeleid de fysiotherapeut ook mensen met chronische aandoeningen, hierbij kun je denken aan: Multipele Sclerose, Parkinson, Rheumatoide arthritis, CVA, Amputatie, Claudication intermittens etc…

Intake, onderzoek en behandeling

Tijdens de eerste afspraak voert de fysiotherapeut een intake uit. Hierbij worden allereerst de persoonsgegevens, medische gegevens en verzekeringsgegevens genoteerd. Indien er (medische) gegevens ontbreken, vraagt de fysiotherapeut (met toestemming) de aanvullende gegevens op bij de (huis)arts. Indien een patiënt gebruik maakt van de Directe Toegankelijkheid voor Fysiotherapie (DTF) zal de fysiotherapeut na een korte screening beoordelen of fysiotherapeutisch onderzoek zinvol is.

Als dit het geval is, of als je met een verwijzing bent doorgestuurd door de (huis) arts zal de fysiotherapeut middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek een diagnose stellen en je hier nader uitleg over geven. Indien fysiotherapeutische behandeling geïndiceerd is, zal de fysiotherapeut u een behandelvoorstel doen, welke duidelijk toegelicht wordt met betrekking tot de exacte invulling, planning en de te verwachte resultaten.